2018-06-24

Häromkvällen hörde vi ett piiipande från skogen, när vi gick och tittade satt denna uggleunge på marken. Den var kvar i går på samma ställe, i en skogsdunge under en stor tall.
Är det en hornuggla eller jorduggla?
Vi trodde bara vi hade kattugglor här!

/Anna Lauritzson och Peter Walsh, Aska ugle-unge ugle-unge
 
svar # 1

Det är hornuggla.

/Pål Axel Olsson
svar # 2

Det är en hornuggleunge. Den kommer förmodligen från ett bo i närheten, kanske skat- eller kråkbo som hornugglor ofta övertar.

/Håkan Winqvist

2016-09-17 blomkålssvamp

Visst finns det två sorters blomkålssvamp varav den ena är sällsynt. Denna som jag fann här i Finna/Öraholma liknar inte den vanliga.

Är det denna som är sällsynt och ska få bli på sin plats istället för pannan?

/Leif B Frid
 
svar

Min förmodan är att svampen är ett mycket litet av exemplar av den vanliga blomkålssvampen. Exemplaret verkar vara för litet för att lägga i pannan.

/Arne Gustavsson

2015-08-31

Jag hittade detta i gräsmattan den 23/8-15 och försökte ta en bild med mobilens kamera.
Vad kan det vara?

småkryp småkryp

/Roland Åkesson
svar

Larven är en större snabelsvärmare. Det blir en ganska stor grön och rosarandig nattfjäril som ofta besöker våra trädgårdar på natten. Den är förhållandevis vanlig men man ser den ju inte så ofta genom sina sena vanor. Ögonfläckarna på larven är ju till för att skrämma eventuella fiender. Naturen är bra anpassad.

/Håkan Winqvist

2015-07-05

Var i dag ved fugelplatformen ved Finjasjön och så et kunstigt fänomen, likt en fluorescerende manet. Den var skålformad og gick upp mot strömmen mot Almaåen. Ljuset var rödt.
Har Ni någon aning om vad det var vi såg? Bifogat en lite oklart bild.

/Bo & Lis Jensen

2015-06-14

Detta är så absurt det kan bli. Jag cyklade runt Finjasjön och kollade upp det “högre” fikabordet vid Lörup. Går man lite uppåt så kommer man till ett ingärat stycke. Där sitter det i mina ögon en undulat! Kan det vara så?
Jag vet att det finns parakiter i London men detta var nog en rymmare. Kunde ju vara kul om ägaren fick se en bild på sin fågel. Bilden är från 5 juni, lite innan sex på kvällen.

/Mats Söderberg
 
svar

Ja, undulat

/Anders Linus Larsson

2015-04-26

Den 23 april åkte vi vägen mellan Nävlinge och Skepparslöv. Vi såg då vad vi tror var en ormvråk. Den var i stort sett helt vit och det lär finnas vissa vitbrokiga exemplar i bl.a. SydSverige.
Har fler observerat sådana?

/Georg Malm
 
svar #1

Det förekommer lite här och var, och det är främst i södra Sverige, särskilt Skåne. De brukar i bland kallas "Börringevråk" då de är vanligast i södra Skånes jordbruksbygder.

/Håkan Winqvist
svar #2

Ovanlig – nej inte så. Är väl en variant av Börringevråken som är väldigt ljus. Den tiden när jag bodde i Degeberga såg man rätt ofta ljusa exemplar av denna vråk. Här på Hassellunden finns en rätt så ljus vråk. Man hajar till när man ser den. Det uppstår väl en massa korsningar.

/Kerstin Nilsson

2015-04-06

Kan någon hjälpa mig att artbestämma? Den kunde lika gärna kommit och satt sig på näsan. :o)
Den här gången lade jag fram kameran ifall ifall. Är det en ormvråk?


/Mats Söderberg

 
svar

Jo det är mycket riktigt en ormvråk. Man brukar säga att bröstteckningen påminner om en islandströja.

/Håkan Winqvist

2014-11-07

Kan ni hjälpa mig med en artbestämning?
Jag fick syn på krabaten utanför ÖB i Kristianstad i veckan (torsdag och fredag).
Är det en kaja med leucism? Är det vanligt att man ser dem?

/Mats Söderberg

I slutet av oktober iakttog jag från mitt köksfönster på Diskusvägen i Vankiva en kaja? liknande den här. Håller kajorna på och "vänstrar" med skator

/Douglas Ahlqvist
 
svar

Jag har läst på lite mer om albinism och leucism. Det är så att fågeln på bilden, en kaja, nog är leucistisk precis som fotografen trodde. Albinism är inte partiell utan då blir hela fågeln vit. Medan om det är bara vissa fjädrar eller delar på fågeln som är missfärgade så är det leucism. Så därför är detta ett fall av leucism.

/Håkan Winqvist

2014-07-27

14.07.12 observerade vi en långbensgroda i vår trädgård i Stoby-Algustorp.
Vanlig i trakten?

/Kerstin & Sven Svensson
 
svar

Eftersom denna art normalt inte skall finnas i våra trakter så är det min förhoppning att den åter skall bli synlig, för att då kunna bli fotograferad, för kontroll av artbestämningen.

/Arne Gustavsson

2013-07-03

Stortrapp?
Vid svampletning på Hovdala 2013-06-25 träffade jag på en fågel som jag aldrig tidigare sett. Den var ca 80-100 cm hög med utsträckt hals. Den var grå-brun i färgen, ganska kraftig kropp. Benen var kraftiga och ca 30 cm långa. Den sprang fort iväg i den täta vegetationen. Huvudet upplevde jag som ganska litet och med en smått böjd näbb.
Vad var det jag såg?

/Berth-Inge Skoog
 
svar #1

Omöjligt att säga.Tranunge?

/Lars Åkerman
 
svar #2

Det kanske var en ung trana som Berth-Inge hade nöjet att få se i samband med letandet efter svamp.

/Arne Gustavsson
 
svar #3

Jag tror det kan vara en tranunge. De är ganska bruna som ungar och blir sedan gråare efter hand. Det kan stämma med storleken och de har ju lång hals också. De springer väldigt fort innan de är flygfärdiga. Att näbben upplevdes som svagt böjd kan ha med vilken vinkel man sett den i.
Stortrapp finns ju som bekant inte i Sverige och den håller för övrigt till på mycket öppna stora fält och stäpper, aldrig i skog.
Tranorna häckar säkert på Hovdala någonstans för jag har själv hört tranor där på våren. De lever ett väldigt undanskymt liv innan ungarna är flygfärdiga och kan ströva långa sträckor i skog.

/Håkan Winqvist

2012-10-29

Den 24/10 hade jag en fågel i trädgården som jag antog var en fasan. Det var bara det att den var helt svart med en grå smal markering vid vingspetsarna.
Är det en fasan?

/Bertil Malmström, Glimåkra
 
svar

Bilden visar mycket riktigt en fasan, Phasianus colchicus. Många fasaner släpps ut från uppfödningar. Många korsningar förekommer. Detta är en melanistisk form, som efter vad jag vet, inte är så vanlig.

/Arne Gustavsson

2012-09-30

Jag hittade en blomma på Åraslövs mosse i somras som jag inte har lyckats artbestämma. Förutom den Nordiska floran har jag även kollat på Den virtuella floran och Digiflora utan att hitta blomman. Jag bifogar två bilder som jag tog vid det tillfället (2012-07-06).

Blomman är ca 10-20 cm hög, den har 5 ca 5mm stora vitrosa blomblad, stjälken är styv och bladen är långsmala. De växte ute på den öppna delen av mossen.

/Göran Andersson, Vinslöv
 
svar

Ser ut som en äkta förgätmigej med annorlunda blomfärg.

/Pål Axel Olsson

2012-09-18

svar # 1

svar # 2

Hittade en död uggla vid vägkanten/Öllstorpsvägen vid en åker. "Ställde" upp den på gärdsgården för att ta den här bilden och skicka till GBF.
Jag undrar vad det är för en uggla.
Tacksam för svar hälsar

/Ann-Christine Ekström i Öllstorp, Vinslöv

Det är en hornuggla som tyvärr mist livet i trafiken. Enda alternativet är jorduggla som är i samma storlek men fjädrarna "hornen" på huvudet och det ljusa fältet på vingen talar om att det är en hornuggla. Man kan även kolla färgen på iris i ögat. Hornugglan orange, jordugglan gul.

/Anders Linus Larsson

Vad jag kan se är det en hornuggla.

/Kerstin Nilsson
 

2010-10-30

På min skogspromenad idag hittade jag nåt som jag aldrig sett förut. Vad är det?
Det är 8-10 cm i diameter, vitt, mjukt och trådigt. Bifogar ett par bilder.

/Helena Axberg, Bjärröd/Sösdala
 
svar

En kulmögelsvamp troligen av något av släktena Muccor eller Rhizopus. Antagligen växer den på en fruktkropp av en annan svamp.

/Pål Axel Olsson

2011-08-22

Undrar ang. dessa svampar. Är det nån som vet vad det är för sort?
Jag tror det kan va grå kantarell. Är det så?
Är det ok att plocka och äta dem? Tillagas de som trumpetsvamp? Torkas?

/Helena Axberg, Bjärröd/Sösdala
 
svar

De vackert krusade svamparna är inte gråa kantareller utan i stället kruskantarell, Pseudocraterellus sinuosus. Har ibland också kallats krusig trumpetsvamp. Den är ätlig men eftersom den är sällsynt bör den få stå orörd.

/Arne Gustavsson

2011-07-13

Vampyrfjäril?
En dam hade den här insekten med sig i en liten ask 2011-07-11 i Biåkra, vår föreningsbigård uppe i Glimåkra. Ingen av oss visste vad den hette. Men rysligt vacker var den.

/Maritta Månsson, kassör i Göinge biodlareförening
 
svar

Det är en större snabelsvärmare!
Hälsningar,

/Pål Axel Olsson

2011-06-06

Jag hittade den här trevliga växten 04 juni efter Alsingan i Mölleröd. Jag kan inte hitta den i floran. Någon som kan hjälpa mig med artbestämning?
Jag såg den först som topplösa men tyckte inte det stämde. Är det topplösa?

/Stefan Viktorsson
 
svar

Stefan har helt rätt i att växten han fotograferat är en topplösa. Utseendet hos olika arter varierar beroende på arv och miljö; så även hos topplösan.

/Arne Gustavsson

2011-02-19

Lördag den 12/2 2011 såg vi en mindre hackspett vid sjökanten i ett mindre träd nedanför lekplatsen i Finjasjö Park. Hur vanlig är den?
Vi har aldrig sett den tidigare. Storlek ungefär som en nötväcka.
Vänliga hälsningar,

/Per-Olof & Margaretha Johansson
 
svar

Mindre hackspett är inte speciellt vanlig, men den finns spridd lite runt om i Göinge. Biotopen som den trivs i är just den som finns vid Finjasjön med strandskog med al och björk. Den vill ha gott om döda och murkna lövträd där den söker efter vedlevande insekter och skalbaggslarver i grenar och under barken. Om man går den spångade leden genom alsumpskogen vid Finja har man ganska stor möjlighet att få se denna lilla hackspett som är just i storlek med en nötväcka eller kanske aningen längre.
Det är en trevlig fågel som för ett ganska tyst och lungt leverne men lite längre fram i vår kan man få höra hannen trumma på någon torr gren. Den har en lite vekare men längre trumvirvel än den större hackspetten. Den kan också ropa lite snarlikt en göktyta med ett ty, ty, ty, ty. Den hackar ut bohål i ett murket lövträd med en diameter på c:a 4cm.
Jag gratulerar Margaretha och Per-Olof till en fin observation.

/Håkan Winqvist

2011-02-09

Sänder några bilder för att få hjälp med identifiering av en fågel! Sparvhök eller duvhök som satt klorna i en duva?
Observationen är gjord i en trädgård på Solbrinken i Hässleholm tisd den 9 febr 2011. Höken satt helt ogenerat efter fångsten av duvan och blev ej störd av vår närvaro.
Detta är en liten förklaring till att fåglarna vid fågelbordet minskat mycket under de senaste veckorna.
Tacksam för ett klarläggande.
Vänligen,

/Tage Steen, Hässleholm

1 - sparvhök eller duvhök? 2 - sparvhök eller duvhök? 3 - sparvhök eller duvhök?
4 - sparvhök eller duvhök? 5 - sparvhök eller duvhök? 6 - sparvhök eller duvhök?
7 - sparvhök eller duvhök?
svar

Grymt bra bildserie!
Adult hona sparvhök tycker jag. Kan förväxlas med adult hane duvhök, vilken dock har orange öga, kraftigare ljust ögonbrynsstreck, kraftigare näbb, bredare"höfter", avrundad(ej tvärskuren) stjärtspets och väl mera sällan jagar i villaområde.
Man kan ju tycka att bytet är i största laget för en sparvhök, men härom året upplevde jag hur en sparvhökshona slog en kaja i min trädgård. Den hade styvt jobb i 15-20 min för att döda sitt byte!
Vänliga hälsningar,

/Anders Linus Larsson

2010-11-22

Under promenaden på Hovdalafältet den 22/11 fann jag ett rådjurskadaver som saknade huvud och bägge framben. Räv, lodjur? Troféjägare med en Baskerville dog?

/Hanna Reitler Larsson
 
svar

Troligen är det räven som varit framme. Lodjur tar bara rent kött från tex låren. Räven däremot bär gärna bort delar såsom huvudet mm. Själv hittade jag ett nyslaget rådjur 2km söder om Hovdala slott i vintras.
Med vänlig hälsning,

/Anders Linus Larsson